Στο σχολείο μας πραγματοποιήθηκε πρόγραμμα αγωγής υγείας με θέμα:

«Ομορφιά και Καλλυντικά ?από την αρχαιότητα ως σήμερα» σε μικτό τμήμα μαθητών της Β και της Γ Γυμνασίου. Το πρόγραμμα συντόνισε η κα Τσίπρα.

Η ομάδα προσέγγισε το θέμα της ομορφιάς και των καλλυντικών:

  • ξεκινώντας από μια ιστορική αναδρομή (χρήση καλλυντικών στην αρχαιότητα, πρότυπα ομορφιάς ανά τους αιώνες κ.α.). Αναζήτησε τις συνήθειες καλλωπισμού άλλων λαών.
  • ενημερώθηκε για την χημική σύσταση των σύγχρονών καλλυντικών, τα επικίνδυνα συστατικά τους, τα πειράματα σε ζώα, τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία.
  • αναζήτησε τους λόγους που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν καλλυντικά, τα σύγχρονα πρότυπα ομορφιάς και την προώθηση τους στα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
  • Έμαθε να φτιάχνει ερωτηματολόγια και να θέτει επιστημονικά ερωτήματα προς διερεύνηση,  για τις καταναλωτικές συνήθειές των εφήβων.
  • Αναζήτησε παραδοσιακές συνταγές παρασκευής καλλυντικών.
  • Τέλος έφτιαξε σαπούνι από  φυσικά υλικά.

Η πειραματική διαδικασία που ακολουθήσαμε για την παρασκευή σαπουνιού  ήταν πολύ ενδιαφέρουσα γιατί ήταν η πρώτη φορά που οι μαθητές τηρώντας τους κανόνες ασφαλείας στο εργαστήριο παρασκεύασαν μια χημική ουσία. Κατανόησαν ότι η παρασκευή σαπουνιού είναι μια διαδικασία που ακολουθείται από τους ανθρώπους για αιώνες και ότι μπορούν με προσοχή να την ακολουθήσουν και οι ίδιοι.  

Στα πλαίσια του προγράμματος οι μαθητές επισκέφτηκαν τους χώρους της Αναργυρίου και Κοργιαλενίου Σχολής Σπετσών και γνώρισαν με τα φαρμακευτικά φυτά που φύονται στις Σπέτσες.

Οι μαθητές γνώρισαν τα φαρμακευτικά φυτά των Σπετσών και ανακάλυψαν ότι υπάρχουν στην αυλή του σπιτιού τους και στην φύση, ουσίες με ισχυρές καλλυντικές και φαρμακευτικές ιδιότητες.

Κατανόησαν ότι τα φυτικά καλλυντικά υπερέχουν σε σχέση με τα χημικά που περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες.